در زمان پیادهسازی نرم افزار سی آر ام، سؤالات زیادی ذهن مدیران را به خود مشغول میکند. یکی از بنیادی ترین این سوالات این است که، حامیان CRM در سازمان چه کسانی هستند؟ و چه شرایطی باید در سازمان پدید آید که CRM در مسیر درست و مطلوب به راه خود ادامه دهد؟
چهار شرط اصلی وجود دارد تا اینکه CRM بیوقفه و قوی پیادهسازی و اجرا و درنهایت به ارزشدهی برسد و این چهار شرط در اصل حامیان CRM در سازمان هستند. برای آشنایی با برترین نمونه های موجود این نرم افزار، بهترین نرم افزار CRM ایران را مطالعه نمایید.
فرهنگ مدیریت با CRM
به چهار دلیل فرهنگ مدیریت با استفاده از نرمافزار سی آر ام، یک عنصر بسیار مؤثر در پیشبرد CRM در سازمان است. در حقیقت فقدان حمایت رهبری از CRM سبب متوقف شدن کارها و اختلال در نظم سازمان میگردد. در زیر به این چهار دلیل بسیار تاثیر گذار اشاره خواهیم کرد:
- تعیین استراتژی پیادهسازی CRM و تعیین اینکه چه نسبت تحلیلی، عملیاتی یا استراتژیک باید مبنا قرار گیرد.
- حمایت از صرف هزینههای سنگین و گاه گران پیادهسازی CRM
- نظارتهای مؤثر و هدایت اثربخش رهبران، اگر رهبری سازمان این بخش را حمایت نکند، مسیر اجرا قطعاً منحرف میشود و پاسخگویی بهشدت کاهش میابد.
- حمایت رهبران سازمان موانع بلند و مخرب را در هم میشکند و مسیر را برای پیشبرد آن باز میکند و افراد را برای تلاش بیشتر در جهت عملیاتی کردن CRM متقاعد میکند. CRM sponsors in the organization
فرهنگ سازمانی استفاده از CRM
بهطورکلی فرهنگ به ارزشها و عقاید مشترکی در سازمان اطلاق میشود، که بهصورت الگویی مشخص بر عملکرد افراد در سازمان مؤثر است و میتوان بر مبنای آن معیارهای رفتاری در سازمان را مدیریت نمود.
فرهنگ سازمانی در استفاده از CRM بسیار اهمیت دارد. این فرهنگ سازمانی باعث تعامل و همکاری بین اعضای سازمان، بهبود تجربه مشتری، افزایش بهرهوری سازمان و ارتقای رقابتپذیری آن میشود. با ایجاد فرهنگی که اعضا به اشتراک گذاری اطلاعات مشتری و تجربیات خود از استفاده از CRM تشویق میشوند، تعامل و همکاری بین اعضای سازمان بهبود مییابد و نتیجهگیری بهتری از این سیستم به دست میآید.
همچنین، با ایجاد فرهنگی که اعضا به تحلیل دادهها، پیگیری فرآیندهای مشتری و بهبود مستمر آنها توجه کنند، بهرهوری سازمان در تعامل با مشتریان بهبود مییابد و سازمان میتواند در برابر رقبا بهتر عمل کرده و جایگاه قویتری در بازار داشته باشد. بنابراین، برای دستیابی به مزیت رقابتی و بهبود تجربه مشتری، سازمانها باید فرهنگ سازمانی مشتریمدار را در استفاده از CRM ترویج دهند و کارکنان را به آن عنوان الگو قرار دهند.
زمانی که میتوانیم بگوییم یک سازمان آماده پذیرش CRM و پیادهسازی آن در سازمان است که فرهنگ جاری سازمان المانهای مشتری مداری را داشته و در ذهن کارمندان و تأمین کنندگان و مدیران سازمان تبدیل به ملکه نموده باشد. در این سطح علاوه بر آنکه هیچ مقاومتی در مقابل تغییرات به وجود نمیآید که میتوان انتظار داشت افراد سازمان همکاری همهجانبه خود را ابراز نمایند.
مشتری مداری با استفاده از CRM
مشتریمداری به معنای تمرکز سازمان بر مشتریان و تأمین نیازها و خواستههای آنها است. استفاده از سیستم CRM میتواند به ایجاد و تقویت فرهنگ مشتریمدار در سازمان کمک کند. برخی از المانهای مشتری مداری در ذیل مطرحشده است:
- شناسایی مشتریان جهت ارائه خدمات
- پیگیری شناسایی نیازهای کنونی و آینده مشتریان
- در اختیار قرار گرفتن نظام سنجش و ارزیابی رفتار مشتری که میزان رضایت، ضریب جذب، تمایلات و …. مشتری رصد و ارزیابی و پایش کند.
- گرایش به رقابت با سایر رقبا بر سر میزان برآورده کردن نیاز مشتریها
- بکار گیری منابعی برای رفع نیاز مشتری در سریع ترین زمان، چه در تولید و چه در خدمات یا در جمع آوری دادهها
تمام توسعه سازمان بر مدار برآورده ساختن نیازهای مشتری و فراهم آوردن رضایت او استوار است، در واقع از فرایندها گرفته تا استراتژیهای سازمان و ساختارها باید بر محور مشتری حرکت کند.
مشتریان آن چیزی را از سازمان مشاهده میکنند که برآیند فرهنگ حاکم بر سازمان است، این برآیند خودش را در عواملی مانند: محصول، خدمات، فرایند، ارتباط، برند، نیروی کار و …. به نمایش میگذارد.
همه این عوامل بدون شک حاصل تجربهای است که کارکنان سازمان در حین ارائه خدمت در کل زنجیره خدمت ارائه میکنند. CRM sponsors in the organization
تجربه کارکان سازمان و CRM
تجربه کارکنان سازمان و استفاده آنها از سیستم CRM اهمیت بسیاری دارد. در واقع، تجربه مثبت کارکنان و آشنایی آنها با CRM میتواند بهبود عملکرد سازمان در ارتباط با مشتریان را تسهیل کند و تجربه مشتری را بهبود بخشد. تجربه کارکنان یک سازمان برگرفته از سه عنصر کلیدی و هدایتکننده است:
- رهبری
- سیستمها و روشها
- روابط داخلی
زمانی میتوان باقدرت گفت که فرهنگ قالب در سازمان یک فرهنگ مشتری محور است، که رفتار عوامل و عناصر کلیدی و پایه نشانگر آن باشد. برای رسیدن به این نشانهها سؤالاتی پرسیده میشود مانند:
- آیا رهبر سازمان یا رهبران سازمان الگوهای فکریشان اهمیت به مشتری است؟
- آیا منابع بر اساس خدمات متمایز به مشتریهای سازمان تأمین میشوند؟
- آیا سیستمها و روشهای سازمان به نحوی طراحیشده، که مشتری و نظر او در رابطه با کارکنان مقدم بر نظر مدیران سازمان شمرده شود؟
- آیا سیستمهای سازمانی و روشهای مدون در آن به سمت تقدیر و تشکر و ارج نهادن به تجربه مشتری متمایل است.؟
- آیا روابط داخلی سازمان به نحوی عمل میکند که نیازهای مشتری، الزامات و حتی تجربهاش در اختیار اجزا و اعضا و کارکنان سازمان قرار میگیرد تا عملکرد را بهبود دهند؟
داده ها و فن آوری ارتباطات و اطلاعات در CRM
چند شاخصه مهم درباره دادهها در فنآوری ارتباطات و اطلاعات باید مدنظر قرار بگیرد که البته حول یک مفهوم متمرکز میشوند و آن کیفیت داده و اطلاعات است. این شاخصه شامل مواردی مانند: کسب، ذخیره، افزایش، حفظ، توزیع و استفاده از اطلاعات مشتریان میباشد.
کلاً دو تا فرض در رابطه با نحوه استفاده از اطلاعات و دادهها وجود دارد:
- رفتار مشتریان در آینده برگرفته از الگوی رفتارهای گذشته است
- در آینده الگوی رفتاری جدید توسط مشتریان پدید میآید.
باید به این نکته کلیدی توجه کرد، که مدیران برای تصمیمگیری نیاز به دانستن سوابق رفتاری مشتریان دارند. تا هم الگوی گذشته را موردبررسی قرار دهند و هم بر مبنای شناخت موضوع، الگوی جدید طراحی کنند یا مورد شناسایی قراردهند.
داده های مشتریان می تواند سؤالات بسیاری را پاسخ دهد. مثلا:
- کدام مشتریان جهت تمرکز بالقوه هستند؟
- بخشبندی سازمان و رقبا به چه صورت است یا به چه صورت خواهد بود؟
- نسبت فروش بر مبنای بخشهای بازار چگونه خواهد بود؟
- هزینههای جذب و نگهداری چه نسبتی با هم دارند؟
- نسبت میزان تماس مشتریان با حجم فروش به چه صورت است؟
و البته موارد دیگر که می توان بر شمرد:
بهطورکلی سوابق مشتریان و دادههای آنها مهمترین و گرانمایه ترین و مطمئنترین سرمایه سازمان برای تصمیمگیری و حتی تصمیم سازی است.
وقتیکه سازمان قصد دارد شبکه داخلی را توسعه دهد یا بهبود بخشد، باید بر مبنای داده هالی متقن و قابلاعتماد این کار را صورت بخشد و برای آن تصمیم گیرد و این دادههای ثبتشده در CRM است که این ارزش را در اختیار مدیران و رهبران سازمان قرار میدهد.
عناصر شبکه داخلی از تأمین کنندگان، کارکنان، شرکا و همه ذینفعان سازمان تشکیل شده است.
فنآوری ارتباطات و اطلاعات تأثیر به سزایی در مدیریت و هماهنگ سازی و توسعه شبکه دارد.
در توسعه شبکه هر سه عنصر اصلی باید بدانند که مشتریان چه چیزی میخواهند، چه ارزشهایی باید برای او در نظر گرفته شود و ایجاد شود، چه استانداردهایی دارد، به چه روشهایی رقبا سعی میکنند تا او را جذب نمایند و ضریب نفوذ سازمان را کاهش دهند.
اهمیت نرم افزار CRM برای تامین کنندگان
تأمین کنندگان با داشتن، اطلاعات و دادههایی از مشتری میتوانند کمکهای شایانی برای ایجاد ارزش بیشتر در قبال مشتری ارائه نمایند.
شرکا که شامل همه سرمایهگذاران، عاملان فروش، عاملان مجاز خدمت، دارندگان مجوزهای خدمات پس از فروش، با دسترسی به اطلاعات مشتریان میتوانند فرصتهای جدید یا منابع بیشتر جهت بالا بردن رضایت مشتریان تأمین نمایند.
کارکنان سازمان بالأخص آنهایی که با مشتریان در تماس مستقیم هستند، یا حتی آنهایی که بر روی خدمت یا محصولی تأثیر گذاری بیشتری دارند، الزاماً باید به اطلاعات مشتریان دسترسی داشته باشند، چراکه اینها میتوانند با تکیهبر این دانشها و تجارب، نارضایتی مشتریان را به رضایتمندی و رضایتمندی بیشتر تبدیل نمایند.
مشتریان منتخب در سی آر ام
در CRM یک تمرکز خاص بر روی مشتری انجام میشود که با دادن پیشنهادات ویژه میتوان آنها را جذب نمود و بیشتر نگه داشت. این مشتریان را مشتریان منتخب مینامند. برای آنکه بتوان اینها را شناسایی نمود و برای آنها پیشنهادات ارزشی تهیه نمود، و در موقعیتهای مناسب این پیشنهادات را ارائه کرد، و بهطور مناسب، آنها را پیگیری نمود و به مقصود رسید، باید همه سه رکن شبکه از اطلاعات مشتری آگاهی لازم را داشته باشند و در این مسیر حرکت و در طرحها شرکت نمایند.
جهت برنامه توسعه پیشنهاد ارزش، هم شرکا، هم تأمین کنندگان، هم کارکنان باید در جایگاه خود، به کسب اطلاعات مشتری، تحلیل و عملیاتی کردن طرح پیشنهادات بپردازند.
همه این پیشنهادات که برای زمانهای متفاوت طراحیشدهاند، درواقع برای اداره و کنترل چرخه زندگی مشتری است تا هم ممتد شود و هم طولانی.
میتوان گفت فناوری اطلاعات و رهبری در سازمان، و فرایندها در شکل و فرم کار تمرکز دارند، درحالیکه عناصر اجرایی، افراد سازماناند.
- این افرادند که تشخیص میدهند کدام فنآوری را انتخاب نمایند،
- افراد هستند که استراتژی کلان CRM را در سازمان مشخص میکنند.
- افراد هستند که فناوریها را اجرا میکنند و از آن استفاده میکنند.
- افراد هستند که با مشتریان ارتباط دارند.
- افراد هستند، که نیازهای مشتریان را تشخیص میدهند.
میتوان در یک جمله گفت برای آنکه CRM در یک سازمان، پیادهسازی موفق داشته باشد، باید افراد بخواهند و کاملاً همکاری کنند.
اینجاست که مشخص میشود، رهبر یک سازمان، کدام نوع از CRM را انتخاب میکند. رهبران سازمان نگاه میکنند به افراد سازمان، افراد پیرامون سازمان، روابط، دستورالعملها، سیستمها ف درآمدهای سازمان و توانمندیهای فنآوری ارتباطاتی و اطلاعات موجود یا قابل تأمین و سپس تصمیمی میگیرند کدام دیدگاه CRM را در سازمان پیاده نمایند، کدام نرمافزار را انتخاب کنند و از کدام مشاورین استفاده نمایند و حتی کدام افراد سازمان را درگیر کار نمایند.
باید بدانیم که دانش افراد، تجربه، مهارت و نظرات آنها در عملکرد و پیشرفت موفق CRM بسیار مؤثر است. لذا حتماً عنصر آموزش در همراستا کردن و سرخط نمودن افراد میتواند بسیار تأثیر گذار باشد. لذا میتوان حامیان اصلی پیادهسازی نرم افزار CRM در سازمان را با آموزش مستمر ، در یک جهت برای نیل به موفقیت همراستا نمود.
فرآیندها و روش ها در نرم افزار CRM
فرایندها، روشها و شیوههای انجام کار در سازمان هستند. این فرایندها در پیشبرد اهداف CRM بسیار مؤثرند. فرایندها در سازمان باید بهطوری برنامهریزی و اداره شوند که به ایجاد ارزش برای مشتری کمک کنند یا حداقل نگذارند به ارزشهای ایجادشده و موجود آسیبی برسد.
فرایندها باید کارا و مؤثر باشند. فرایندها، چه فرایندهای عمودی که محدوده یک کسبوکار را مشخص میکنند مثل فرایند فروش، فرایند بازاریابی و .. و چه فرایندهای افقی که میان عملکردی هستند مثل فرایند توسعه محصولات، باید در راستای ایجاد ارزش برای مشتری هماهنگ شده باشند. و اگر این اتفاق در سازمان بیفتد قطعاً، به پیادهسازی موفق CRM آسیب وارد خواهند نمود.
اگر از دید مشتری نگاه کنیم ، فرایندها دو دسته اند:
- اولیه یا Front Office
- فرایندهای ثانویه Back Office
- فرایندهای نوع اول
فرایندهایی هست که مشتری با آنها در ارتباط مستقیم قرار دارد، مثل فرایند نظرسنجی، انتقاد و پیشنهاد، فروش
- فرایندهای ثانویه
دقیقاً معکوس مطلب قبل است یعنی فرایندهایی که مشتری با آنها بهصورت مستقیم درگیر نیست ولی درک کاملی میتواند نسبت به آنها داشته باشد مثل تولید ف تأمین ف تدارکات و ….
باید فرایندها به روشی طراحی شوند که مشتری به معنای واقعی کسب و دریافت ارزش را درک نماید، چرا که در بازار رقابتی امروز، با تغییر همین فرایندها، میتوان راه چند ساله را در یک بازه کوتاه پشت سرگذاشت و از رقبا جلو افتاد.
CRM با ماشینی و خودکار کردن فرایندها، میتواند کمک شایانی در عرصه اجرای سریع و بهبود فرایندها داشته باشد.
استفاده از گردش کارهای ساده و پیشرفته، فرم سازها و حتی استفاده از استانداردهایی شبیه BPMN میتواند عوامل مؤثر در انتخاب مدلهای پیادهسازی و درنهایت، موفقیت اجرایی CRM در سازمانها باشد.
عوامل موثر در پیشبرد موفق CRM
در زمان پیادهسازی CRM و ماشینی کردن فرایندها باید به مواردی مانند آنچه در زیر آمده توجه کرد که در پیشبرد موفق CRM مؤثرند.
- کدام فرایندها از اهمیت بالاتری برخوردارند؟
- کدام فرایندها در زنجیره ارزش مؤثرترند؟
- چه فرایندهایی را میتوان بهبود داد؟
- چطور میتوان فرایندی را بهبود بخشید؟
- کدام فرایند از دید مشتری FRON و کدامیک BACK است؟
- کدام فرایندها پیش فرایند و کدامیک پشتیبان است؟
آموزش های ما را در کانال سرواپ و صفحه آموزشها مشاهده فرمایید.
بدون نظر